maanantai 6. heinäkuuta 2020

Värjäystä lupiineilla ja historian havinaa


Olimme käymässä maalla ja kokeilimme ystäväni Reettan kanssa lupiineilla värjäämistä ja yllä olevassa kuvassa näkyy osa omista langoistani. Ylin on värjätty lehdillä ja varsilla, muut liloilla kukilla. Yli ja toka-alin oli jämiä tästä neuleesta, eli harmaanbeigeä merinoa. Tokaylin oli valoista 7V sukkalankaa ja alin 100% villaa. Yllätykseksemme lehdillä tuli tummempaa lankaa kuin kukilla. Olin nähnyt erään naisen kukilla värjäämää tumman petrolin väristä lankaa ja se oli tavoitteena. Oliko mahdollisesti viimeisillään oleva kukinto syynä haaleisiin väreihin? Täytyy kokeilla ensi vuonna uudelleen, kesäkuun puolella jo.


Nettiä selaamalla löytyi useita postauksia aiheesta. Hämmästyksekseni lähes jokainen oli tehnyt hieman eri tavalla. Lyhyesti meidän käyttämästä tekniikasta: 

Lankojen purettaminen alunalla. Veden kuumennus kiehuvaksi, 10g alunaa per 100g lankaa sekoitetaan veteen. Langat veteen tunniksi, kansi päälle ja hella pois päältä. 

Lehtiä ja varsia pilkoimme kattilaan niin paljon kun mahtui. Keitimme vedessä tunnin verran ja siivilöimme kasvit pois. Kokeilimme lisätä soodaa (n. 2tl) ja huomasimme sen tehostavan väriä aika lailla. Langat veteen yön yli (n. 12h) ja huuhtelu miedossa etikkavedessä.

Kukkia riivimme varsista pataan niin paljon kun mahtui. Vettä päälle jotta kattila oli 2/3 täynnä. Veden kuumennus ad 60 astetta. Langat sekaan (kyllä, kukkien kanssa!), soodan lisääminen kun vesi oli lilaa ja langat vedessä yön yli ja huuhtelu miedossa etikkavedessä.


Tässä kuvassa myös ystäväni valkoinen nallevyyhti josta tuli ihanan keltaista sekä vaalean beige josta tuli harmahtavan turkoosia (tai miksi tuota nyt kutsuisi?). 

Maalla puuhaillessa yksi kivimmistä asioista on se, kun ystäväni kaivaa vintiltä vanhoja tavaroita jotka on edelleen käytössä. Meinasi kyyneleet nousta silmiin kun näin vyyhdinpuun ja 'veivin'! Sitä on todella joskus käytetty paljon kun katsoo kuluneita osia. En ottanut valokuvaa, ainoastaan videoita ja yritin liittää videon mutta en valitettavasti osannut... Esittelen siis joku toinen kerta!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti