sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Hyvää äitienpäivää!

Minulla on rakas ystävä Etelä-Pohjanmaalla, Reetta, jonka olen tuntenut lähes koko ikäni. Hän on saman ikäinen kuin isosiskoni ja vuosien saatossa lähes yhtä läheiseksi muodostunut. Hänen kanssaan tehdään aina kaikkea kivaa, laidasta laitaan. Hänen seurassaan viihtyy aina!

Hän löysi itselleen neulekoneen aikaisemmin, mutta ei ole ehtinyt/jaksanut/viitsinyt siihen perehtyä. Muutama viikko sitten hän soitti minulle ja kertoi, että nyt olisi minullekin tarjolla neulekone ilmaiseksi. Rupesin empimään, että mahdanko koskaan jaksaa opetella sen käyttöä ja jääkö vaan nurkkiin pyörimään? Hän kuitenkin kannusti, että saahan sen sitten laitettua eteenpäin jos ei jaksakaan innostua ja niinpä päädyin siihen, että voisivat sen minulle hakea.

Olimme vappuna heidän luonaan kylässä. (Huolestuneille tiedoksi, että 10 hengen kokoontumisrajoitus ei koskaan ylittynyt). Päätin, että nyt se laitetaan toimintaan tai muuten ei koskaan. Onnistuimme kuin onnistuimmekin, ilman mitään ohjekirjaa, tekemään neuletta tasona. Mutta pyöröneuletta, eli kaksitasoisena, ei sitten millään! Netistäkään ei ihan samanlaisen koneen ohjeita löytynyt. No, ystäväni on luonteeltaan sellainen, että hevillä ei luovuteta. Muutama soitto sinne ja tänne ja onnistuimmekin löytämään puolitutun naisen, jolla oli juuri sama kone käytössä, mutta uudempaa mallia. Hän yritti auttaa puhelimitse ja hieman homma edistyikin, mutta kun hänen uudemmassa koneessa oli hieman erilaiset napit, ei hommaa saatu luistamaan. Hän sitten päätti tulla ihan paikan päälle auttamaan <3 Maalla ihmiset vaan on niin ihania! Pari tuntia meni hänelläkin, ennen kuin priimaa putkea saatiin aikaiseksi (meinattiin jo luovuttaa!!!). Hänen mukaansa osa ongelmista johtui siitä, että konetta ei oltu käytetty tod. näk. vuosikymmeniin.


Tässä mieheni äidille, eli lasteni mummille, ohuet pitkävartiset sukat äitienpäivälahjaksi. Tämän lahjan kruunaa kuitenkin tuo aivan ihana kissakortti jonka poikani maalasi <3 Mummi kutoo itsekin sukkia, mutta ei koskaan näin ohuesta langasta. Olisin mielellään valinnut jonkun muun valmistajan ohuen langan, mutta eihän maalla kaupasta löytynyt kuin Novitan lankoja...


Sukat syntyi siis neulekoneella siten, että neuloin pitkän putken, johon jälkeenpäin lisäsin käsin kutomalla resorin, kärkikavennukset ja kantapään. Jälkijättöinen kantapää jää usein aika matalaksi, mutta näissä onnistuin ihan kiitettävästi mielestäni. Katkaisin langan tuubissa kantapään kohdalta ja purin puoli kierrosta pois. Vinkkinä voin sanoa, että kärkikavennus kannattaa neuloa  viimeisenä, kantapään jälkeen, niin on helpompi optimoida sukan koko. Lisäsin molempiin reunoihin 2 silmukkaa kerrosten välistä välttääkseni isot reijät. Näin ollen kantapää alkoi 4x 17s, jota jatkoin 3 kerrosta ilman kavennuksia. Tein yhden kavennuskerroksen neulomalla yhteen kaksi silmukkaa jokaisen puikon päässä. Tein taas kaksi välikerrosta ennen seuraavaa kavennuskerrosta. Tästä eteenpäin jatkoin kavennuksia j.t. krs kunnes puikolla oli 9s. Tästä eteenpäin kavennukset joka kerroksella kunnes jäljellä oli 3s per puikko, jolloin vedin langan silmukoiden läpi.

Koneella voi neuloa kantapään ja jopa kärjen, jos vaan viitsii ommella pari saumaa käsin. Myös resoria voi neuloa, mutta vain tasona. Ajattelin seuraavaksi kokeilla kantapäätä koneella, mutta riskinä on, että jää hyvin matalaksi, kuten tiimalasikantapäät yleensä.

Omalle äidille ten huovutetut tossut jotka unohdin kuvata...


Malli: koneneulottu tuubi (64s), käsin neuloen lisätyt kantapää, kärki ja resori
Lanka: Novita Venla
Menekki: 87g
Ostopaikka: Tokmanni
Puikot ja neulekoneen säädöt: resori 2mm, kantapää ja kärki 2,5mm, koneen säätö 4,25
Koko: 41

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti